Sunday, August 31, 2014

ding dong selfie

 sempat lagi berselfie sebelum p kenduri kahwin dengan budak dua orang ni..







Wednesday, August 27, 2014

Doa isteri buat suami


Semoga kita sentiasa mendoakan agar suami kita sentiasa dalam redhalah..aminnn

Sunday, August 24, 2014

celebration befday party daniel at kfc

Game before start celebrate befday daniel..

Befday dah start tapi daniel tidur..

Inilah sahabat sejati..even dah tak kerja kat astro still berhubung lagi..

Dengan anak-anak memasing..hehe
Sidang tido je..xboleh buat pe..

Saturday, August 23, 2014

tazkirah petang


shawl bermanik

Manik berlace

Shawl kuning yang sangat cantik




Shawl cramble 
Di antara shawl yang menarik perhatianku saat ini..
Haa..korang nak tau..ni shawl yang aku  tempah kat member untuk majlis-majlis tertentu..Cantikkan..

Hannah jubah

Sumber dr member

Colour available 

Size available 
Bismillahirahmanirahim..

Kepada sesiapa yang berminat dengan jubah Hannah..material high duel satin..yang sangat selesa dan tak panas..
Bolehla pm aku ye..
So t aku boleh tolong order kan..
Harga kasih sayang kepada member-member hanya rm150 included postage aku bagi..ha..kalau Kat luar aku tengok ritu rm180..
Serius Material sama dan cantik.tak rugi kengkawan..
Apa tunggu lagi..jomlah order..

Jubah ni terhad ya..

al-fatihah dan takziah #MH17



Tiada ungkapan dan tiada kata yang mampu terzahir..
Hanya gambar yang mampu berbicara..
Menatap setiap berita dan gambar di media sosial..
Al-fatihah dan salam takziah kepada mangsa Mh#17.
Semoga allah menempatkan mereka semua dikalangan orang yang beriman..



Friday, August 22, 2014

bicara hati


Hati semakin pedih..
Saat hati ajak berbicara dari hati ke hati..
Hatimu tak pernah mahu mengerti tentang hati ini...
Kenapa hatimu begitu keras sekali..
Sanggup menyakiti hati yang selama ini cuba membahagiakan hatimu..
Cuba beri waktu dan peluang utk hati ini berbicara dari hati ke hati..
Jangan biar hati terseksa..
Kerana keegoan hatimu..
Kerana kesabaran hati ini ada tahap.ya..
Bila sudah hancur maka hati ini akan tinggalkan hatimu...



bUtterfly




Wednesday, August 20, 2014

ketam nipah vs ketam bakau



Kehadiran ketam nipah vs ketam bakau ini mampu mengubah kerinduanku pada kampung tercinta nun jauh di Borneo sana..
Haa..jangan tak tau sahabat aku baru balik dari Sabah..ketam ni dia bawa hidup-hidup..
Aku sangat teruja disebabkan sudah lama rasanya xpakai ketam bakau ni..
Kalau disabah ketam ni banyak di dapati dibakau-bakau.dan isinya sangat sedap bila bulan penuh makin penuhlah isi ketam ni.
Haa.lagi sedap masak time hidup-hidup..ketam masak lemak..terbaikkk..wok..

Ketam ni ada 7 ekor..nak kata cukup..bagi aku cukuplah..sebab dah biasa makan..bagi anak-anak makan..Wahh.punya bukan main suka dorang.yelah nak dptkan kat cn mahal...nak balik sabah Xsure lah bila aku dapat balik..

P/s-maaf yang dah masak xsempat nak snap pic..

Amalan sunat selepas wudhuk



Renung-renungkan dan selamat beramal..;)

Hati ini


Gelisah hati gelisah..
Hati kenapa ini yang berlaku padamu..
Ceritakanlah padaku..
Hati..
Apakah yang bisa aku lakukan..
Agar kau bahagia sama seperti dulu..
Tika ini..saat ini..
Aku tahu kau berduka..
Namun aku tidak pasti..
Di sebabkan apa..
Berbagai macam persoalan menerjah di minda tentang hati...
Namun..aku takut untuk menyatakan dan jua meluahkan..
Apa yang ada di minda..
Hati..
Berterus-teranglah...agar aku bisa mengerti..
Agar aku bisa fahami..
Apa yang ada tersirat dihatimu.
Kerana setiap saat aku butuh kamu..
Aku perlu kamu untuk melengkapi rasa cinta dan sayang..
Bila kamu berduka..
Aku sedih..
Katakanlah hati..
Sejujurnya hati xkan pernah bisa menipu minda...


Tuesday, August 19, 2014

kita miliknya..


tanggungjawab suami dan isteri


Meh..kita sesama kita saling mengingati tanggungjawab sebagai seorang isteri terhadap suami,dan tanggungjawab suami terhadap isteri..
Terkadang kita lupa tanggungjawab kita..disebabkan kesibukkan melayan karenah anak-anak...
Tetapi masih belum terlambat...

Monday, August 18, 2014

puasa ganti vs puasa enam bulan syawal


Bismillahirahmanirahim...
Alhamdulillah..hari aku baru start puasa ganti..al-maklumlah sebelum ni asyik tertangguh dek penangan open house dan juga bendera merah..

Nak di jadikan cerita aku mempunyai teman...aku rasa dia tak faham konsep puasa enam ataupun memang dia lakukan cara camtu ataupun juga entahlah..

Banyak sebenarnya persoalan bermain di minda selepas mengajukan pertanyaan kat dia..
Sebelum ni pun aku juga tak faham konsep puasa enam..tapi aku try bertanya pada yang pakar atau ustaz yg mana aku tau mampu merungkai rasa was-was itu..

Takut cakap banyak atau tersalah jawapan..aku suh dia rujuk pada yg lebih arif..bab-bab macamnipun aku xdela pandai sangat..dan aku memang lagi tak tau...
Jadi meh sesama kita tanya ustaz..
Kelebihan dan maksud puasa enam..

Saturday, August 16, 2014

Perpustakaan pekan sri manja


Alhamdulillah...buku-buku ini aku dptkan kan perpustakaan sri manja kat area rumah aku..kadang hari biasa aku x sempat nak pergi..sabtu je ada kelapangan...nilah masanya aku meluangkan masa dan anak-anak ke perpustakaan..

Seronok tengok anak-anak gembira..
Setelah lima hari bekerja..hanya sabtu dan ahad saja masa aku dan suami meluangkan masa bersama puteri-puteri kesayangan kami.jenjalan..
Al maklumlah masa terlalu terhad utk kami..kerana sibuk dgn tugas memasing..
Yeah kan..kalau x keja cm nak teruskan kehidupan...hehhe.

Haa terlupa pulakk..aku nak berkongsi sedikit tentang apa yang terkandung kat dlm setiap buku yang aku pinjam ni..

1-Allah is calling( tiada tuhan melainkan Allah&cinta rasul).
Sinopsis -kisah inspirasi para mualaf yang menghidupkan semangat kita..hidayah yang di terima telah mengubah cara hidup mereka dengan berlandaskan islam berbanding sebelumnya..haa nak tau selanjutnya..jom kita keperpustakaan awam yang berdekatan atau pun blh dapatkan di kedai buku berhampiran..

2.Agar solat tak sia-sia-solat adalah amalan yang paling penting dalam islam.jika solat seseorang baik maka baik pula seluruh amalannya.sebaliknya jika solat seseorang buruk.maka urusan yang lain akan menjadi  buruk.dengan kata lain solat mengukur keislaman seseorang.

3.anakku hidup sekali biar bererti-"hai anakku ketahuilah sesungguhnya lautan dunia ini bagaikan lautan yang dalam.banyak manusia yang karam dialaminya.bila engkau ingin selamat agar jangan karam.layarilah lautan itu dengan sampan yang bernama takwa.sauhnya ialah iman latarnya ialah tawakkal kepada Allah- haa kenapa aku x update sinopsis yang ada kt dalam buku ni..sebabnya aku sangat tertarik dengan kata-kata luqman al-hakim..walaupn ringkas punya maksud yang mendalam untuk kita renungkan bersama..



Doa isteri solehah

Sumber fb
Alhamdulillah...
Segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam..
Semoga kita para isteri bisa jadi sesolehah Fatimah az zahra..yang taat pada suami dan ayahnya..

Semoga dia ini bermanfaat untuk kita semua..
Amin..


Ps/ bagi yang belum berumahtangga pun apasalahnya mempelajari doa ini..
Nanti dah berumahtangga senangkan...da tahu...heheheh

penyakit EBOLA

kini wabak Ebola meletakkan kita semua berisiko. Tolong bantu mendidik orang2 sekeliling anda dengan menghantar msg ini kepada semua kenalan anda ..

Apakah Ebola?

Ia adalah virus yang menyerang sistem darah orang:

Ebola adalah apa yang saintis memanggil demam haemorraghic - ia beroperasi dengan menjadikan mangsa berdarah dari hampir
mana-mana sahaja pada badan mereka.
Biasanya mangsa berdarah hingga mati.

Ebola mudah berjangkit;
Yang dihantar melalui
sentuhan dengan cecair badan
seperti darah, peluh, air liur,
air mani atau pelepasan badan yang lain.

Ebola Walau bagaimanapun BUKAN merebak melalui udara atau airborne.

AMAT maut:
Kira-kira 90% daripada orang-orang yang
Mendapat Ebola akan mati daripadanya.
Ia adalah salah satu penyakit yang paling dahsyat
di dunia,
membunuh dalam hanya beberapa minggu.

Tidak boleh Dirawat (tiada ada ubat):
Ebola tidak mempunyai rawatan yang diketahui atau mengubati.
Mangsa biasanya dirawat kerana gejala dengan harapan bahawa mereka akan
pulih.

bagaimana Saya Tahu Seseorang mempunyai Ebola?

• Demam
• Sakit kepala
• Cirit-birit
• Muntah
• lemah2 badan
• sakit2 sendi
• Sakit Perut
• Kurang selera makan

Melindungi Diri Anda:
• Basuh Tangan Anda
dengan Sabun kerap kali. Anda boleh
juga menggunakan hand sanitizer. Elakkan
sentuhan fizikal yang tidak perlu dengan orang.

■ Hadkan diri anda untuk makanan yang anda sediakan sendiri.

■ membasmi Persekitaran Anda
Virus ini tidak boleh
hidup dengan  haba, cahaya matahari langsung, bahan pencuci dan sabun.

Bersihkan!
• bunuh Perosak.
• Tikus boleh menjadi pembawa Ebola.
• mengasapi persekitaran anda & buang bangkai dgn betul!
• Mayat masih
Boleh mengakibatkan Ebola.
• Jangan sentuh mereka tanpa pakaian perlindungan atau lebih baik lagi mengelakkan mereka sama sekali.

Melindungi Diri Anda:
• Gunakan pakaian perlindungan jika anda
mesti mengambil berat atau pergi berhampiran
seseorang yang anda mengesyaki mempunyai
Ebola.

Laporan:
• Laporkan sebarang mencurigakan
tanda-tanda pada diri sendiri atau
sesiapa sahaja dengan SEGERA.

Jangan berlengah!

Mendidik orang:
• Beritahu jiran anda,
rakan-rakan dan domestik
kakitangan (sesiapa benar-benar). Pada asasnya anda lebih selamat apabila
semua tahu mengenai penyakit ini

Friday, August 15, 2014

coolblog#


Coolblog +waffles 

Hai semua..assalamualaikum dan selamat petang...
Ha..rini aku balik dr office awal sikit..
Sementara nk tunggu hubby balik kul8pm..
Aku lepak lah jap kt coolblog..order air sambil mkn waffle..
Nak hilangkan stress kat kepala ni..
Di sbbkn staff-staff kat office..
Dgn keja berlambak after balik dr training kat tpm..

Kang bawa balik tak pasal-pasal anak-anak jadi mangsa kemarahan..
Baik aku duk jap..hehhe


Cooling the earth 

Haa dalam aku lepas order air ni..aku ternampak benda ni...teringin pulak nak bg kakak n adik berkuiz bagai..
Hehhe..dari xde buat apa..
Cm best juga..


Friday, August 08, 2014

Abah discharge dr hkl


Alhamdulillah...setelah berminggu-minggu abah duk kat Hkl di sebabkn keadaan jantung yang lemah..
akhirnya hari ni abah discharge juga..
Kasihan kat mak yang menjaga abah berminggu-minggu tidur kat atas kerusi malas yang menyakitkan badan..

Betullah terkadang sakit itu satu penyucian jiwa dan menghapuskan dosa yg lalu..
Allah itu maha pengampun..
Atas pengorbanan yang mak terhadap abah selama ini baru abah sedar betapa pentingnya mak dari benda lain..
Segala penat letih mak menjaga abah..
Akhirnya berbaloi kerana mampu menyedarkan abah..tentang pengorbanan seorang isteri kepada suami tercinta..yang tak peduli akan diri sendiri dan sgt mengutamakan kebajikan suami..
Mak aku respect dirimu..kerana mempunyai ketabahan dan kekuatan yang tak munkin dimiliki oleh 9 orang anakmu..apatah lagi aku hanya seorang  menantu...

P/s:- aku hanya bisa  mendoakan semoga mak dan abah panjang umur..mampu menjalinkan hubungan yang lebih akrab..dengan penuh kasih sayang..

cheap chop cafe at pj cc

Chicken chop rm6 per set
Grill chicken rm6 per set
Hi semua selamat malam..makan malam kita org malam ni.teringin pulak nak makan western.tapi xtau nak makan kat mane?..
Kita org try la pusing-posibg kt area rumah ni.ada satu kawasan baru buka..bersebelahan dgn opis Mig kat area pj ni.adalah satu cafe yg menjual makanan western ni..
Nak la try..
French fries rm4
Mountain dew rm2.80

Milo ice rm250

Hurm..alhamdulillah sedap..anak aku pun suka sangatt..harga pun berbaloi lah juga..xyah g jejauh kat area pj cc pun jadi..walaupn kedai nampak simple tp menyajikan makanan western yg sedap..
Yang paling penting ada wifi...

Handbag oh handbag

Mk 40323
Rm140 included postage
Size 14x11inch
Colour black, khaki,blue



Lv 159
Rm125
Size 18x11 inch
Colour available red,grey,yellow,brown
1 compartment


Assalamualaikum..
Kini mak jemah nak kembali aktif lagi dlm berbusnes online setelah sekian lama menyepikan diri..
Atas sokongan sahabat dan pelanggan2 yang di hormati..
Xde halangan murah rezeki aku akan kembali aktif berbusnes online Samada di blog,Facebook ataupn insta...


Ha..kepada sahabat-sahabat yang berminat dgn handbags tu..blh pm atau pn whatapps..harga kasih sayang i bagi uolls..
Hehheeh

Wednesday, August 06, 2014

open house ataupun rumah terbuka.

Assalamualaikum..
Xsmpt nak mengupdate my teratak kesayangan ini..Yela..time raya aku cuti dua hari ja..sibuk dgn persiapan raya..prepare baju anak-anak dan suami..rabu da start keja balik..mau x bz..
Ha..time aku mengapdate ni kt dlm lrt..
hope ada peluang sikit sebelum smp ke destinasi..
Nak citer la..rini aku byk dpt sms or whatapps open house utk hari Sabtu ni..
Mmg kenyanglah kan..kalau open house jgn tnyela..
Tapi dlm sibuk nk p open house ni..
Hati aku juga sebenarnya Xberapa happy..coz my dad in law kena admitted masa raya ke3 lagi di sebabkn heart attack..
Aku tau suamiku bersedih dgn apa yg berlaku..aku npk dr riak wajah nya..even dia xlagi tau aku..
Apapun hope my dad in law kembali sihat..
Open house aku ttp akan pergi jugak..org da jemputkan..