Sunday, November 30, 2014

Demam vs Frozen


Assalamualaikum..
Peace ^^..

Ari ni dua-dua puteri kesayanganku demam..ni mesti kena hujan petang semalam balik Dari rumah pak long dorang..

Kasihan anak-anak Ummi tapi yang xboleh tahan tu..
Asal nampak je citer frozen terus sihat..
Haish LA anak-anak Ku ni..
Nasib baik tak mengada-ngada tapi nak kena manjalah..dua-dua nak duk atas riba nak melekat Kat ketiak Ummi je..
Cool fever penyelamat Ummi..selain Dr medicine


Frozen Kat fox movies..

Mee rebus pak yusof


Assalamualaikum..
Haaa entries Aku Kali ni nak promot tentang mee rebus kt gerak pak Yusof..
Nak tahu mee rebus ni memang sedap Dan terbaik..habaq hang..
Alhamdulillah.. Ni first time Aku rasa mee rebus sesedap ni..patutlah ramai orang makan Kat gerai pak Yusof ni..
Sebab mee rebus dia memang terbaekk..


Mee rebus ni kalau korang nak tau Kat area Mana..Kat taman dato harun berhampiran kue teow yang pemes tu..
Alah..Aku tak tau camne nak bagi direction gerak pak Yusof ni..
Tapi kalau korang familiar dengan dato harun ataupun taman Medan meatu korang tau ni Kat mane..heheheh^^..ke bai

Cara berdoa dulu Dan sekarang

Assalamualaikum Dan selamat berhujung minggu..
Meh kita renungkan sejenak gambar di bawah Ini..
Betul kan..cara kita berdoa sangat jauh bezanya dulu Dan sekarang..
Semasa xde Facebook dan  yang seangkatan dengan nya..
Kita hanya perlu menadah tangan pada yang ESA berdoa dengan sesungguhnya Hati..




Dan sekarang..wahh nak berdoa pun kena post kt Facebook..kita lupa yang sebelumni kita berdoa atas sejadah menadah tangan..
Betul.. Betul..dah akhir zaman..

Peringatan buatku yang kadang terleka juga

Saturday, November 29, 2014

cerita di hari sabtu

Assalamualaikum Dan selamat bercuti bagi yang bercuti pada hari sabtu..
Dan bagi yang berkerja selamat berkerja..
*anda adalah harapan majikan anda*
Chewahh..

Korang nak tau sabtu ni Aku berkerja untuk mereplacekan pada hari isnin akan datang..
System tengah huptodate kau..terpaksalah berkerja hari sabtu walaupun Hati xmerelakan..Kan..sabtu masa untuk balas dendam tido lelama bangun lambat sikit..
Alih-alih kena keje..pujuk boss minta half day lah di sabtu ni..boring duk opis lelama..
Pujuk si Kakak bawa g opis saja bawa jenjalan g opis..bawa naik tren dr taman jaya ke ampang parkpas tu jalan kaki lebih kurang 10 minit..kesian juga Kat dia..xpernah-pernah jalan kaki..
Heheee nasib baik Kakak x mengeluh..



Time nak balik siap suh snap gambar kt hutan (nilah opis Aku berlatar belakangkan hutan).
Konon cintakan flora dan fauna.

Krismas x lama lagi..

Permandangan dari opis Aku Kat tingkat 11..
Cantikkan..

Sempat singgah kt jalan tar  buat inai..

Friday, November 28, 2014

Susah manusia pendengki!

Assalamualaikum Dan selamat petang..

Hari ni entri aku nak update sikit pasal sorang hamba Allah ni..
Entah kenapalah xboleh tengok orang senang..
Ada je benda yang tak puas Hati di matanya..
Aku pun xtau LA kenapakan???
Ku perati je tingkah lakunya..

Disebabkan Aku malas nak layan..
Aku biarkan je..
Lantakla ko labu Haishh..
Malas nak pikiaq..


Kucing Kesayangan rasulullah s a w

Mueeza ~ Kucing Kesayangan Rasulullah SAW
.

Ramai yang suka memelihara dan menyayangi kucing. Tahukah antum bahawa Nabi Muhammad ﷺ memiliki seekor kucing kesayangan yang Baginda namakan ‘Mueeza’. Muezza Kesayangan Rasulullah
Setiap kali Rasulullah ﷺ menerima tetamu di rumah, Baginda selalu mengendong Mueeza dan diletakkan di atas paha Baginda. Salah satu sifat Mueeza yang paling Rasulullah ﷺ suka ialah Mueeza selalu mengiaw sewaktu mendengar azan, seolah-olah bunyi suaranya seperti mengikuti alunan suara azan tersebut.
Pernah berlaku suatu kejadian ketika Rasulullah ﷺ hendak mengambil jubahnya, ternyata Muezza sedang tidur dengan santai di atas jubah Baginda. Oleh kerana tidak ingin mengganggu kucing kesayangannya itu, Rasulullah ﷺ pun memotong bahagian lengan jubah Baginda yang dibaringi oleh Mueeza dari supaya tidak membangunkan Muezza.
Ketika Baginda pulang ke rumah, Muezza terbangun dan menundukkan kepala kepada tuannya. Rasulullah ﷺ menunjukkan kasih sayangnya dengan mengusap lembut ke badan kucing itu...Kucing Tidak Najis
Nabi menekankan bahawa kucing itu tidak najis. Bahkan dibenarkan untuk berwudhuk menggunakan air bekas minum kucing kerana dianggap suci.
Abu Qatadah Radliyallaahu ‘anhu berkata bahawa Rasulullah ﷺ pernah bersabda, “Kucing itu tidak najis. Ia adalah termasuk haiwan yang suka berkeliaran di rumah (haiwan pemeliharaan).”[HR At-Tirmidzi, An-Nasa’I, Abu Daud, Ibnu Majah dan Ibnu Khuzaimah].
Diriwayatkan dan Ali bin Al-Hasan, dan Anas yang menceritakan bahawa Rasulullah ﷺ pergi ke Bathhan suatu daerah di Madinah. Lalu, Baginda berkata, “Ya Anas! Tuangkan air wudhukuntukku ke dalam bekas.” Lalu, Anas menuangkan air. Ketika sudah selesai, Rasulullah ﷺ menuju ke arah bekas tersebut.
Namun, seekor kucing datang dan menjilat bekas tersebut. Melihat itu, Rasulullah ﷺ berhenti sehingga kucing tersebut berhenti minum lalu berwudhuk.
Rasulullah ﷺ ditanya mengenai kejadian tersebut, Baginda menjawab, “Ya Anas! Kucing termasuk perhiasan rumah rumah tangga, ia tidak dikotori sesuatu, malah tidak ada najis.”
Diriwayatkan dari Dawud bin Shalih At-Tammar dan ibunya yang menerangkan bahawa budak suruhannya memberikan Aisyah semangkuk bubur. Namun, ketika ia sampai di rumah Aisyah, tenyata Aisyah sedang mendirikan solat. Lalu, ia memberikan isyarat untuk meletakkannya.
Sayangnya, setelah Aisyah menyelesaikan melakukan solat, ia terlupa pada buburnya. Datanglah seekor kucing, lalu memakan sedikit bubur tersebut. Ketika ia melihat bubur tersebut dimakan kucing, ‘Aisyah ra. Lalu membersihkan bahagian yang disentuh kucing dan Aisyah memakannya.
Rasulullah ﷺ bersabda, “Ia tidak najis. Ia binatang yang berkeliaran di rumah.”Aisyah juga pernah melihat Rasulullah ﷺ berwudhuk dari sisa jilatan kucing, [Hadis Riwayat alBaihaqi, Abd Al-Razzaq, dan Al-Daruquthni].
Hadis ini diriwayatkan dari Malik, Ahmad dan imam hadis yang lain. Oleh kerana itu, kucing adalah binatang yang badan, peluh, bekas makanannya adalah suci.
.Demikianlah kisah tentang kucing Nabi Muhammad ﷺ Mueeza. Semoga dengan menghayati kisah di atas, kita akan ketahui betapa kasih dan sayangnya Rasulullah ﷺ terhadap haiwan.
Rasulullah ﷺ ada berpesan supaya menyayangi kucing kesayangan sebagaimana kita menyayangi keluarga sendiri. Aisyah binti Abu Bakar As-Shiddiq, isteri Rasulullah ﷺ juga amat menyayangi kucing dan berasa amat kehilangan jika ditinggal pergi oleh kucingnya. Beberapa orang terdekat Nabi turut memelihara kucing. Abdul Rahman bin Sakhr Al Azdi. diberi gelaran Abu Hurairah (bapa para kucing jantan), kerana kegemarannya menjaga dan memelihara berbagai jenis kucing jantan dirumahnya.
Hukuman bagi mereka yang menyakiti haiwan lucu ini sangatlah berat, dalam sebuah hadis sahih Al-Bukhari, dikisahkan tentang seorang wanita yang tidak pernah memberi makan kucingnya dan tidak pula melepas kucingnya untuk mencari makan sendiri, Nabi SAW pun menjelaskan bahawa hukuman bagi wanita ini adalah seksa neraka.
Abdullah bin Umar ra. juga meriwayatkan bahawa Rasulullah ﷺ. bersabda: “Seorang wanita diseksa kerana mengurung seekor kucing sampai mati. Kemudian wanita itu masuk neraka kerananya, iaitu kerana ketika mengurungnya dia tidak memberinya makan dan tidak pula memberinya minum sebagaimana dia tidak juga melepasnya mencari makan dari serangga-serangga tanah.” (Hadis Riwayat Muslim r.a.)



Copy paste Dari carian google.

Saturday, November 22, 2014

Genius ummi TTDi concert&graduation 2014


Pada tarikh 22.11.2014 tibalah hari graduation Kakak bertempat di dewan MBPJ taman dato harun.

Kakak bangun seawal 6.30am excited punya pasal.xbekfast pulak tu..adeh..Aku pulak yang nerves..huhuhu.
Sampai Kat dewan xnak pulak tu masuk..
Maybe dia malu kot.. Sebab kawan-kawan dia pun xdatang lagi..
Sempat juga tadi teacher chu pujuk suh masuk baru lah dia masuk..

Sebahagian pic yang sempat Aku rakamkan untuk di kongsi bersama.



Selepas persembahan penyampaian hadiah bagi kanak-kanak bermur 5 tahun..(Kakak with cikgu Intan)

Kakak with teacher chu merangkap guru besar genius ummi

Sukaneka pulak naib Johan rumah biru.

Muka sugul je xmoh snap gambar sensorang

Kakak xnak snap gambarkan..
Haa adik yg lebih.

Puas dipujuk barulah nak bergambar dengan ummi

Nilah sebahagian family yg hadir untuk memberi sokongan kepada cucu sulung..hee

Dua beradik yang sangat comey..

Opah Dan maksu yang memberi semangat untuk cucu Dan anak sedara sulung mereka..hehee

Comeykann..princess-princess ni..

Then last sekali tuan punya tanah..her
*cuti sekolah sudah bermula..
Time nak bawa pergi bercutila pulak*

Thursday, November 20, 2014

kasihan abah

Tiga hari yang lepas abah (bapa Mertua)
Mengalami sesak nafas sehingga memerlukan bantuan pernafasan menggunakn mesin kerana sudah tidak mampu bernafas sendiri.
Denyutan nadipun dalam 5-7%.

Dua hari keluarga kami berkampung Kat hospital besar hkl di sebabkan keadaan abah yang dlm kritikal.
Mendengar penjelasan Dari doc yang megatakan abah sudah tidal Ada harapan lagi utk hidup.


    Namun siapalah kita untuk melawan         takdir illahi..kita hanya mampu berdoa     pada yang maha kuasa..
Walaupun abah hanyalah bapa mertuaku dah macam bapa sendiri..
     Doaku xpernah putus buatmu abah..
Semoga kau biasa sembuh seperti sediakala..
     Kami sang at merindukanmu berpantun Dan berseloka..
Yang menghidupkan suasana sunyi di dalam rumah..

Monday, November 17, 2014

Ustaz norsham di surau al-islah





alhamdulillah..
assalamualaikum..
ceramah dhuha dekat surau al-islah petaling jaya bersama dengan ustaz syed norhisyam.
best sangat..bukan apa dalam penyampaian ustaz ni ada terselit lawak jenaka sekali..
kita yang dengar pun xdelah rasa boring dan ustaz ni memang sporting habis..

biarlah gambar berbicara..


hana and the geng

kak zah black and the geng
hbbatussauda black premium
Rm40 sebotol

*sekali jalan tu nak promotlah ustaz norsham ada buat bisnes online ya itu raihanah..ubat-ubatan dia sumer dr negara arab.

seperti habatussauda,minyak zaitun dan madu asli yang di import khas dari negara arab.


habatus sauda ni mampu merawat segala macam penyakit kecuali mati..
mehlah kita sama-sama mengamalkan perubatan cara tradisional arab yang memang telah di amalkan sejak berkurun lamanya..

*maaf andai aku tersilap kata..terkasar bahasa..sesungguhnya yang baik datangnya dari allah s.w.t..
yang buruk dari empunya blog ni sendiri..

sekian..

with love
Hana

Saturday, November 08, 2014

Tudung AJ bawal



Selamat bermalam minggu..
Hmm malam minggu ni xkemana..
Seharian duk Kat rumah merehatkan badan setelah Lima hari berkeja..
Dua hari nila masa nak membalas dendam..
Hahaha..
Balas dendam nak tido..
Sebelum melelapkan Mata Aku terlupa nak menghapdet sejak dua minggu ni..kegilaan pada tudung aidijuma..
Melampau-lampau..




Kalau korang nk juga tudung ni..mehla kita beramai-ramai serbu butik aidijuma..
Memang berbaloi..habaq hang..
Murah Dan senang di bentuk..

anniversary 7 year

Assalamualaikum..
Wah tak terasa masa begitu cepat berlalu.
Pada tarikh 8.11.2014 genaplah usia perkahwinan kami yang ke 7 tahun..

Tujuh tahun mengharungi kehidupan sudah senang bersama..
Bersulam suka Dan suka.dikurniakan dua puteri yg sangat comel..



Sebenarnya.. Tiada kenangan yang cukup indah untuk di kenang..
Hanya saat bergelar isteri Ibu kepada anak-anak yang sangat comel..

Semoga sahaja masjid yg di bina Ini berkekalan sehingga jannah..