Friday, February 06, 2015

coklat kismis minda

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

KHASIAT DAN FAEDAH

1) Kecergasan berfikir
2) Ketajaman minda
3) Menghilangkan Penyakit Lupa
4) Menguatkan daya ingatan
5) Mencerdaskan minda
6) Membersihkan hati
7) Mencerahkan mata
8 ) Menghilangkan balgham (kahak)
9) Menguatkan hati dan limpa serta perut
10) Menjadi seorang yang rajin mengerjakan solat dan amal soleh
11) Menjadi seorang itu jujur, amanah dan bertanggungjawab pada diri sendiri
12) Menjadi seorang yang tenang menghadapi peperiksaan
13) Sikap yang suka melawan ibu/bapa akan berubah menjadi lebih baikCoklat mengandungi Spirulina dan Kismis Doa. Merangkumi kebaikan untuk “Rohani dan Jasmani”.
Proses untuk menyediakan kismis ini dibuat oleh orang alim dalam ilmu agama. Berperibadi yang baik sentiasa bersandarkan kepada Al-Quran dan As-Sunnah dalam kehidupan setiap hari. Boleh dikatakan orang yang menyediakan “Kismis Doa” ini mustajab doanya iaitu berpandukan pengalaman yang lepas. Dengan itu, tidak hairanlah berkat doa yang telah dibacakan kepada kismis yang terdapat di dalam coklat ini. Coklat kismis ini telah dibacakan doa dan berkat doa tersebut Alhamdulillah ramai telah berubah. Kismis terpilih dari Iran dan ia dibersihkan menggunakan air 30 juzuk.
KHASIAT DAN FAEDAH
Kelebihan Kismis
i)          APA ITU KISMIS ?

Kismis atau bahasa saintifik adalah “Vitis Vinifera” manakala dikenali di dalam bahasa Arab ia disebut sebagai “Zabib” dan di dalam bahasa Inggeris ia dikenali sebagai “Grape Seed / Raisin”. Kismis adalah buah anggur yang mana ia dikeringkan terlebih dahulu. Penggunaan kismis (vitis vinifera) adalah berbeza di dalam pelbagai tradisi dan budaya yang berlainan. Ia boleh dimakan mentah ataupun digunakan dalam masakan atau pembuatan kek. Kismis sangat manis disebabkan kepekatan gula yang tinggi dan sekiranya ia disimpan terlalu lama, maka gulanya akan membentuk kristal di dalam buahnya. Ini menyebabkan buahnya mengecut tetapi tidak menjejaskan kegunaanya walaupun disimpan dalam tempoh yang lama.
ii)         KANDUNGAN KISMIS
Sebanyak 60% berat kismis terdiri daripada gula, di mana 50% adalah fruktosa dan 50% adalah glukosa. Kismis sangat tinggi kandungan antioksidan berbanding buah prune dan aprikot. Oleh itu, kismis adalah lebih baik berbanding buah prune dan aprikot.
Kismis juga boleh digunakan sebagai sumber diet ia adalah untuk mendapatkan asid lemak dan tokoferol sebagai antioksidan. Ini membuktikan bahawa kismis mempunyai isi kandung yang sangat berfaedah untuk digunakan dalam badan kita.
iii)        KELEBIHAN  KISMIS
Kismis adalah satu “manisan” asli ciptaan Allah SWT. Ia adalah sejenis buah-buahan kering yang berkhasiat di bumi ini. Ia tidak mengandungi kolestrol atau lemak serta rendah kandungan garam. Ia membekal tubuh badan dengan banyak vitamin dan mineral yang penting seperti zat besi, potassium, magnesium, kalsium dan vitamin B1, B3 dan B6. Serta zat besi untuk pembinaan darah bagi pengangkutan oksigen ke otak dan ke seluruh badan. Kismis juga merupakan serat yang baik dan kaya dengan agen anti-oksida (anti-penuaan). Ia mengandungi fruktosa (sejenis gula ringkas yang asli) yang dapat dihadamkan dengan cepat untuk tenaga segera. Ia sangat sesuai terutama bagi mereka yang menggunakan banyak tenaga untuk berfikir seperti guru dan pelajar.
Nabi Muhammad SAW bersabda:
“Biasakanlah memakan kismis
kerana kismis dapat menghilangkan kepahitan (hempedu/cairan kuning), menghilangkan lendir, menyehatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan letih.”
“Barangsiapa memakan kismis merah sebanyak 21 biji setiap hari sebelum sarapan pagi, maka dia tidak akan tertimpa penyakit kecuali kematian.”

Antara kelebihan kismis yang dikenalpasti:

a)   Membantu meningkatkan memori dan hafalan
b)   Memperbaiki sirkulasi bagi kondisi seperti varicose veins, bengkak, lebam dan kabur pandangan
c)   Melawaskan pembuangan air besar
d)   Melindungi hati
e)   Memperbaiki ton dan keanjalan kulit
f)   Melawan bakteria mulut (oral bacteria) yang menyebabkan pereputan gigi.
g)   Membantu sebagai penerang hati
h)   Membantu menguatkan hafalan
i)   Membantu menajamkan mata dan minda
j)   Membantu memulihkan keletihan saraf
k)   Membantu menguatkan daya ingatan
l)   Membantu mengurangkan stress
m)   Membantu merawat penyakit histeria
n)   Membantu merawat penyakit gementar
o)   Membantu merawat penyakit anemia
p)   Membantu merawat masalah sembelit
q)   Membantu merawat masalah pelupa
r)   Menambah fahaman serta minat belajar
s)   Membantu merawat masalah anak hyperaktif dan sebagainya. INSYA’ALLAH.