Friday, May 29, 2015

Puisi rabiatul adawiyah !

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Wahai diri ini..
Berapakah lamanya engkau perlukan bagi melelapkan dirimu.
Sampai bila pula dirimu akan terbaring....
Hampir sahaja dirimu terlelap lena dalam pembaringanmu.
Hampir sahaja engkau tidak mampu bangkit,
Kecuali sangkakala di tiupkan,
Ketika manusia di buai lensanya tidur,
Maka bangkitlah diri ini dan wajib kan dirimu,
Kerana diri ini akan mendatanginya.

Puisi rabiatul adawiyah petikan dari buku zahiruddin zabidi.

Sambutan hari guru !

Hati ni last sekolah then cutI semester.Kat sekolah anak-anak Ada sambutan hari guru..Kali ni Aku bertungkus lumus memasak carbonara+chip more biscuit Dan juga sandwich mickey permintaan Dari anakandaku yang Cantik Dan Comel..

Opsss. Aku terlupa nak snap pic mereka berdua pagi ni tapi yang pastinya mereka hari Ini adalah tuan puteri Elsa yg turun Dari kayangan...sungguh Cantik Dan indah amanah Allah ITU kepadaku hamba yang hina..

Oklah Chou dulu !


Thursday, May 28, 2015

Kue teow bekal ke sekolah

Assalamualaikum..pagi ni anak-anak be bekal ke sekolah..
Kakak request kue teow malam tadi..
alhàmdulillah..


Tuesday, May 26, 2015

Apa yang ku cari?

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Sungguh pelik entri ku kali ini.
Kerana aku masih mencari dan terus mencari tentang cinta hakiki. Selagi nyawa masih di kandung badan aku takkan pernah puas dengan mendalami cinta illahi.
Sungguh hatiku tenang saat berhadapan dan berbicara dengan sang pencipta.sungguh hatiku bahagia dan tenang !tatkala bisa mengadu padanya berkongsi cerita padanya.

Tanyalah pada hati tentang cinta sejati.
Hanya cinta pada illahi itu lah yang hakiki.
Percayalah!
Cinta manusia akan mati..cinta Allah itu lah yang hakiki nan abadi.


Rumah kita !

RUMAH KITA

Kita bukan penduduk bumi,
kita adalah penduduk syurga.
Kita tidak berasal dari bumi,
kita berasal dari syurga.

Ayuh cari bekal untuk kembali ke rumah. kembali ke kampung halaman.
Dunia bukan rumah kita, maka usahlah cari kesenangan didunia ini.

Kita hanya pejalan kaki, dalam perjalanan kembali ke rumah kita.

Bukankah mereka yang sedang dalam perjalanan pulang selalu mengingat rumahnya, dan mereka mencari buah tangan untuk kekasih hatinya, yang menunggu di rumah? Lantas, apa yang kita bawa untuk penghuni rumah kita, Rabb yang mulia?

DIA hanya meminta amal soleh dan keimanan, serta rasa rindu pada-Nya yang menanti di rumah. Begitu beratkah memenuhi harapan-Nya?

Kita tidak berasal dari bumi,
kita adalah penduduk syurga.
Rumah kita jauh lebih indah di sana.

Kenikmatannya tiada terlukiskan,
dihuni oleh orang-orang yang mencintai kita. Ada isteri solehah serta tetangga dan kerabat yang menyejukkan hati.

Mereka rindu kehadiran kita,
setiap saat menatap menanti kedatangan kita. Mereka menanti khabar baik dari Malaikat Izrail.
Bila keluarga mereka akan pulang?

Ikutilah peta (Al-Qur'an) yang Allah titipkan, sebagai pedoman perjalanan.
Jangan sampai salah arah, dan berbelok ke rumah iblis laknatullah, yaitu neraka.

Kita bukan penduduk bumi,
kita penduduk syurga.
Bumi hanyalah perjalanan sementara.
Kembalilah ke rumah Allah (mesjid).
Untuk jalan menuju rumah yang sesungguhnya yaitu syurga.

وَ السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Lagi order kembali !

Alhamdulillah.. Homemade karipap dan sardin by hana mendapat sambutan hangat ...
Siap Karipap sardin,Karipap beehoon,Karipap ayam kentang Dan homemade sardin request dr customer vs sahabatku lebih kurang 300 biji.
Sekali lagi Aku mengaji ketahanan mental Dan fizikalku untuk menyiapkan nya DLM masa satu hari setengah.

Ins sha allah ...sekiranya Ada sahabat2 yg ingin membuat tempahan jangan segan jangan malu...SMS atau whatapp sy untuk order ye.

Sekali rasa sardin Dan Karipap pasti Nak lagi...
Cubalah xrugi...


Headband !

Headband ! Sekali lagi khas untuk Anak Aku...terbaik lah..


Monday, May 25, 2015

Baby hat

Rasanya dah lama xupdate blog ni..dah berhabuk.maklumlah sibuk dgn bisnes Karipap Dan juga sardin.syukur atas rezeki yg Allah limpahkan..
Di kesempatan Ini Ku juga sempat menyiapkan baby hat sesuai utk baby yg berumur 0-4 month. Ni saya buat khas utk Anak saudara saya mimi...comel je Dia Pakai..
Oklah Kalau Ada yg ingin menepah sy sedia menerima tempahan..


Saturday, May 09, 2015

Telekung baru

Cantik je Anak Dara Aku nie...Pakai telekung Baru hadiah Dr opahnya...

Semoga Jadi Anak yg solehah ye sayang2 ku


Friday, May 08, 2015

Kad hari ibu !

Balik Dari sekolah tadi..Kakak tunjuk Kad ni..selamat hari Ibu Ummi...oh so sweet..Anak Dara Aku..terbaru Aku weyy..xterasa anak akudah besar panjang...

Ummi doakan semoga Anak Dara Ummi Jadi anak yg bijaksana Dan berjaya Dunia  akhirat !


Thursday, May 07, 2015

Sunday, May 03, 2015

Choc chip cookies !

Alhamdulillah... Aktiviti hari ni bersama Anak Dara membuat cookies...
Suka sangat bila Anak Dara gembira...


Saturday, May 02, 2015

Siapakah roza roslan?

Dari semalam sejak balik Dari pesta buku hingga lah pagi ni..usai solat subuh Ku Cuba utk mencari siapa roza roslan yang kutemui semalam??? Adakah dia seorang ustazah atau seorang penulis??
Jazakallah.. Patutla dia seorang Wanita penulis terhebat selama Ini yg ku tak kenali...
Oh rasanya Aku ingin kembali ke booth galeri ilmu utk menemui beliau sekali Lagi..
Ingin berbicara Dari Hati ke hati...
Mengulas tentang buku-buku yg ditulisnya "hadiah buat suami" sungguh meruntun kalbu...
Sesiapa yg Masih belum milikinya pergilah dptkan buku itu yg Sgt bemanfaat..xrugi beli buku jika di baca..kerana ia menambah ilmu di dada